Kalıplanmış Sünger ve İç Taban Sistemleri

Müşteri memnuniyeti ve kalite standartlarını ön planda tutarak insan, çevre ve doğaya duyarlı hayatı kolaylaştıracak poliüretan ürünler sunma misyonu ile 30 yıldır tekstil ve kimya sektörlerinde sürekli bir gelişim içerisinde olan Flokser, kimya sektöründeki üretimine “Flokser Kimya” markası ile devam etmektedir.

2016 yılı itibariyle sektöründeki ilk Ar-Ge Merkezi olma ünvanını elde eden firmamızda; ayakkabı (terlik, taban, iç taban, iş güvenliği), rijid (buzdolabı, soğuk oda paneli, sandwich panel, sprey, boru izolasyonu, dekorasyon), kalıplanmış sünger, filtre, integral, kaplama, yapıştırıcı ve suni deri sektörlerine yönelik poliüretan sistemler geliştirilmektedir.

Esnek sünger sistemleri genel olarak ofis, otomotiv ve medikal sektörlerine hizmet etmektedir. Bu sistemler poliol karışımları ve izosiyanatların reaksiyonu ile gerçekleşen ekzotermik bir reaksiyon sonucunda oluşan bir üründür. Poliol karışımı içerisinde kullanılan hammaddeler ve bu karışım için hazırlanmış olan izosiyanatın reaksiyonu sonucu açık hücreli poliüretan yapısı oluşmaktadır. Bu açık hücreli yapı sayesinde üründe esneklik sağlanmaktadır. Kullanım alanı ve talep özelliklere göre formülasyon içerikleri talepler doğrultusunda ayarlanabilmektedir. Kalıplanmış sünger sistemleri; yüksek veya alçak basınç makineleri ile kalıplara dökümü gerçekleştirilerek istenilen formda elde edilmektedir. Nihai olarak elde ürünün istenilen özelliklerde olmasında, hammadde sisteminin içeriğine bağlı olmasının yanı sıra kullanılan makinanın karışım kalitesi ve kullanılan kalıbın cinsi de mutlak bir etkiye sahiptir. Uygun üretim proses süreci için soğutma sistemine sahip yüksek basınç makine ve ısıtma sistemine sahip alüminyum kalıpların kullanımı tavsiye edilmektedir.

RESİM.1: Yüksek basınç makine ile alüminyum kalıba sünger uygulaması

Ürünlerimize hem laboratuvar çalışması aşamasında hem de sonrasında uyguladığımız testler aşağıdaki gibidir.

Serbest Yoğunluk: Hacmi bilinen bir kabı minimum dolduran gramaj ile kabın hacminin oranıdır.

% Deformasyon Testi: Sünger numunesi sabit yük altında, belirli sıcaklık koşullarında ve belirli bir süre bekletilip, bu süre sonunda yük kaldırılarak ezilme sonucu gerçekleşen kalınlık değişimi ölçülür.

Sertlik Testi: Süngerin yük taşıma özelliğinin ölçüsüdür. Sünger numunesinin orijinal kalınlığının sırasıyla %25 ve %65’ine kadar sıkıştırılması için gerekli kuvvetler ölçülür.

Konfor Faktörü Testi: Süngerin orijinal yüksekliğinin %65’ine kadar sıkıştırılması için gereken kuvvetin, %25’ine kadar sıkıştırılması için gereken kuvvete oranı konfor faktörünü verir.

Çekme ve Kopma Testi: Çekme mukavemeti, malzemenin kopmadan önceki maksimum kuvvetin değeridir.

Elastikiyet Testi: Sünger numunesi üzerine belirli bir yükseklikten çelik bir bilye bırakılır ve çelik bilyenin geri dönüşte, ilk yüksekliğin yüzde kaçına ulaştığı hesaplanır.

Yanma Testi: Belirli bir süre alev kaynağına tutulan sünger, alev kaynağından uzaklaştırıldıktan sonra, alevin sünger üzerinde birim zamanda ne kadar ilerlediği ölçülür.

Kalıplanmış Yoğunluk: Kalıplanmış süngerin ağırlığının kalıbın hacmine oranıdır.

Poliüretanın çeşitli uygulama alanlarından birisi de giderek pazar hacmi artan iç taban sistemleridir. Özellikle şekil hafızalı özellik gösteren memory foam iç tabanlar, gün boyu tüm beden yükünü taşıyan ayakları tamamen sarar ve yürüme/koşma sırasında ayaklarda oluşacak baskıyı ciddi düzeylerde azaltır. Memory foam iç tabanlar ayakkabıyı anatomik olarak daha uygun, daha esnek ve ergonomik bir hale getirir.

2006 yılından beri Poliüretan sektörüne hizmet veren Flokser, bu sektörde birçok yeniliğe öncülük etmiş ve çevre dostu teknolojilerin sektöre sunulması için TÜBİTAK tarafından desteklenen 27 proje çalışması yürütmüştür. Bu çalışmalar sonucunda,

  • 2010 yılında TÜBİTAK Başarı Ödülü
  • 2012 yılı Ar-ge Proje Pazarı Zirvesi Ar-ge Ödülü
  • 2016 yılı TÜBİTAK TÜSİAD 12. Teknoloji Ödülleri finalisti olmuştur.

2016 tarihi itibariyle Sanayi Bakanlığı tarafından Ar-Ge Merkezi olarak tescillenen Flokser, esnek sünger pazarındaki ürün çeşitliliğini artırmaya yönelik çalışmalarını hızlandırmış ve otomotiv ve ofis sektörlerinde kullanılabilen sünger sistemlerini pazara sunmuştur. Ürünler farklı çalışma aralıkları ve kalıp dansiteleri gözetilerek hazırlanmıştır. Yine sektörün ihtiyaçlarına göre ECE.R.118 Annex 6 ve Annex 8 yatay ve dikey yanmazlık raporlarına sahip ürünler pazara sunulmuştur.

Flokser Kimya olarak poliüretanın dokunduğu her sektöre hizmet sunulması amacıyla, kalıplanmış sünger sektörü için düşük yoğunluk, gerekli yanmazlık ve mekanik değerlere sahip farklı sünger sistemlerimizle pazarın ihtiyaçlarına cevap verebilecek ürün yelpazesine sahip bulunmaktayız. Güçlü bir Ar-Ge ekibi bulunan Flokser Kimya, sahip olduğu know-how ile pazardan gelen taleplerle beraber, pazarın ihtiyaç duyabileceği inovatif projeleri ile de çalışmalarını tüm hızıyla devam ettirmektedir.

Flokser Arge Uzmanı Mehmet Basdal