Türkiye’nin Genel Müdürleri – Flokser Kimya Genel Müdür Ekin Tükek

19 KASIM 2020

Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

Koç Üniversitesi Kimya Bölümü’nden mezun oldum. Barcelona European University’de MBA yaptıktan sonra ikinci yüksek lisansımı Kadir Has Üniversitesi’nde Kurumsal İletişim üzerinde tamamladım. Şimdi de İstanbul Üniversitesi’nde ikinci üniversite programıyla Kültürel Miras ve Turizm bölümünde son sınıfı okuyorum. 2010 yılından beri Flokser Tekstil ve Flokser Kimya bünyesinde satın alma, Ar-Ge, finans, insan kaynakları gibi farklı departmanlarda bulundum. 2020 itibari ile de Flokser Kimya’da Genel Müdür olarak görev alıyorum.

Flokser Kimya’yı tanıyabilir miyiz?

Flokser Kimya, Türkiye ve komşu ülkelerin ihtiyaç duyduğu poliüretan hammadde talebini karşılamayı amaç edinerek 2006 yılında 24 bin ton/yıl kapasite ile kuruldu. Flokser Kimya olarak, müşteri memnuniyetini ve standart kaliteyi ön planda tutan insan, çevre ve doğaya duyarlı hayatı kolaylaştıracak ürünler sunma misyonuyla ilerliyoruz. İnşaat, terlik ve taban, mobilya, otomotiv, yapıştırıcı, beyaz eşya, savunma, izolasyon sektörlerinde poliüretan, poliüre, polyester ürünleri ile alternatif çözümler sağlıyoruz. Hem bayi ve distribütör kanallarımızla hem de satış ofislerimizle Avrupa, Afrika, Orta Doğu, Rusya başta olmak üzere birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz.

İleri ve geri entegrasyonlarla her zaman üretim gücümüzü artırmaya ve katma değer yaratmaya odaklanıyoruz. Bu doğrultuda İstanbul Hadımköy’deki üretim tesisimizde 2019 yılı içinde yaptığımız yeni reaktör yatırımı ile üretim kapasitemizi artırarak 100 bin ton/yıl‘a çıkardık. Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’nde yapacağımız yatırımla da yurt içinde ve yurt dışında daha önce faaliyet göstermediğimiz farklı sektörlere yönelik yeni ürünler geliştirerek, yetkinliklerimizi artırmayı hedefliyoruz.

Ar-Ge ve inovasyon, sektörünüzde ve Flokser Kimya özelinde nasıl bir önem teşkil ediyor? Bu çerçevede neler yapıyorsunuz?

Kimya sektörünün temelini Ar-Ge ve inovasyon oluşturuyor. Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri olarak, bakanlık onaylı Ar-Ge merkezi ile bugün birçok sektöre hammadde sağlayan Türkiye’nin önde gelen sistem evlerinden biri konumundayız. Bu konumumuzu da Ar-Ge’ye borçluyuz.

Disiplinler arası çalışma kabiliyetimizle manevra alanımızı her geçen gün artırıyoruz. Tasarım ve inovasyondaki üstünlüğümüzü üretim kapasitemize yansıtıyor, faaliyetlerini sentez ve uygulama laboratuvarlarında yürüten Ar-Ge departmanımızdaki uzman ekibimizle kimya sektörüne özel kalıcı çözümler bulmayı hedefliyoruz. Tüm insanlığın ortak paydası olan kaynakların etkin ve verimli kullanımında gelecek nesillere karşı sorumluluk bilinciyle hareket ediyoruz. Bu nedenle enerji, su, ısı tasarrufu sağlayan ürünler ve bio bazlı ürünler üzerine özel projeler yapıyoruz. İnovatif ürünlerimizi hayata geçirirken trendleri belirliyor ve müşterilerimize özel ürünler üretiyoruz. Sürekli gelişim ve inovasyon ilkesi, yenilikçi bakış açısı ve sektöre öncülük etme misyonu doğrultusunda gerçekleştiriyoruz. Bugün sektörde kolay temizlenebilen ve insan sağlığına zararsız bio bazlı kaplama poliüretanlarını Türkiye’de ilk üreten firmayız.

Ayrıca, 2012 yılından bu yana “Ar-Ge 250, Türkiye’nin en çok Ar-Ge harcaması yapan şirketleri” araştırmasında “cirosundan Ar-Ge’ye en fazla pay ayıran şirketler” arasında yer alıyoruz. 2019 yılında gerçekleştirdiğimiz 9 milyon 205 bin 409 TL’lik Ar-Ge yatırımımızla, araştırmaya bu yıl 153. sıradan girdik. Kimya şirketleri arasında da 9. olduk. Ar-Ge sektörümüzün en kritik konuları arasında; biz de Ar-Ge merkezimizdeki 30 çalışanımızla 40’ın üzerinde Ar-Ge projesi üzerinde çalışıyoruz. 2020 yılında Ar-Ge’ye yaklaşık 12 milyon TL harcamayı planlıyoruz.

Kurum kültürünüze şekil veren elementler nelerdir?

Flokser Kimya olarak kurum kültürümüzün temelini sürdürülebilirlik oluşturuyor. Temel amacımız; gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmaların merkezine insanı koyarak, bu bağlamda çevreye duyarlı ürünler üretirken aynı zamanda gelecek nesiller için inovatif ve sürdürülebilir bir dünya tasarlamayı hedefliyoruz. Bunları yaparken içinde bulunduğumuz topluma da sosyal sorumluluk projelerimizle fayda sağlamaya özen gösteriyoruz. Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz bio içerikli poliüretan sistemler ile karbon ayak izini iyileştiriyor ve çevre kirliliğinin azaltılmasında önemli bir rol oynuyoruz. Dünyanın sınırlı fosil bazlı kaynaklarına olan bağımlılığı azaltarak, yenilenebilir hammadde kaynaklarını ürünlerimize taşıyoruz.

Bir diğer önem verdiğimiz konu da insan odaklılık. Karar süreçlerimizde ortak akıl ile ilerlemeye çalışıyor ve şeffaflığı ilke ediniyoruz. Ekip ruhu şirketimiz için çok önemli. Dünyanın en iyi performans gösteren çalışanı da olsa ekip sinerjisini bozacak veya etik değerlerimize uymayan kişileri ekibimize dahil etmiyoruz. Şirket psikoloğu olan sayılı şirketlerden biriyiz. Sadece çalışanları değil, ailelerini de ekibimizin bir parçası olarak görüyoruz. İş ve aile huzuru bağlantılı olduğu için keyifli ve verimli bir çalışma ortamı yaratmak için beraber çalışıyoruz.

Kurumsal hedefleriniz ne yönde?

Flokser Kimya olarak toplumsal ilerlemeye katkıda bulunmak için, farklı sektörlere sunduğumuz çözümlerle yaşamları iyileştirmek, tüketicilerimizin hayatlarını kolaylaştırmak, kalitesi ve inovatif ürünleri ile bir dünya markası olmak kurumsal hedeflerimiz arasında yer alıyor. Toplumun yararı için kalıcı, sürdürülebilir, şeffaf bir işleyişle çalışıyoruz. Kurumsal vatandaş olarak da bulunduğumuz topluma ve çevreye fayda sağlamak için sosyal sorumluluk projeleri üretiyoruz.

İhracat rakam ve hedeflerinizi öğrenebilir miyiz?

Son yıllarda enerjimizi ve kaynaklarımızı yurtdışı pazarlara yönlendirerek birçok ülkede satış dağıtım kanalları ve bayilikler oluşturduk. Bu çalışmalarla ürün ve teknolojilerimizin daha fazla pazara ulaşmasını sağladık. Satışlarımızın yüzde 35’ini, 40’tan fazla ülkeye gerçekleştirdiğimiz ihracatımız oluşturuyor. Bu oranı 2019 yılında yüzde 45’e çıkararak hedeflerimiz doğrultusunda bir önceki seneye göre yüzde 15 büyüme gerçekleştirdik. 2020 ve önümüzdeki yıllardaki hedefimiz ise yurtdışında gerçekleştireceğimiz yatırımlar ile globalde de faaliyetlerimizi artırmak.

Sektör sorunlarınız ve çözümleri hakkında değerlendirme yapar mısınız?

Kimya sektörü dışa bağımlı bir sektör olduğu için kullanılan hammaddenin yaklaşık yüzde 80’i ithal ediliyor, yüzde 20’si ise yerli üretimle karşılanıyor. Kimya sektörü denince akla rafine edilmiş petrol ürünleri ve kimyasal ürünlerin imalatı geliyor. Ülkemizde kimyasal üretiminde kullanılan doğal kaynakların azlığı sektörün gelişimi önündeki önemli zorluklardan birini oluştursa da yüksek katma değerli ürünlerin üretimi ile bu açık kapatılabilir. Kimya sektörüne özel stratejik bir kümelenme, yapılacak büyük çaplı yatırımlar için finansman desteği ve hızlı karar alma mekanizmalarının oluşturulması Türkiye kimya sektöründe beklenen atılımın gerçekleşmesini kolaylaştıracağını düşünüyorum.

Bilgi Notu:

  • TİM’in her yıl açıkladığı Türkiye’nin İlk 1000 ihracatçısından biri olan Flokser aynı zamanda İstanbul Sanayi Odası’nın açıkladığı ‘İSO 500’ listesinde 1997 yılından beri yer alıyor ve Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan biri olarak faaliyet gösteriyor.